Systemy i zasady bezpieczeństwa pracy w firmie Nutricia w Opolu były tematem kolejnego spotkania benchmarkingowego, które odbyło się dziś w zakładach tej firmy w Opolu.
Spotkanie skierowane było do wszystkich zainteresowanych jego tematem firm z Klubu 150, Opolskiej Loży BCC, Opolskiej Izby Gospodarczej oraz Izby Gospodarczej „Śląsk”, czyli instytucji otoczenia biznesu, które niedawno podpisały porozumienie o współpracy.
Przedstawiciele Nutricii relacjonowali, jak wprowadzali systemy bezpieczeństwa i jak dzięki temu niemal do zera zmniejszyli liczbę wypadków. Benchmarking był też okazją do zobaczenia zakładów firmy od środka, co na co dzień niemal się nie zdarza. Firma podała też dane świadczące o jej dużym rozwoju. Kilkanaście lat temu zakłady wytwarzały kilkanaście tys. ton produktów rocznie. W tym roku produkcja sięgnęła już 98 tys. ton, a w przyszłym ma przekroczyć 100 tys. ton. Produkty Nutricii trafiają do ponad 80 krajów świata - głównie do Polski, Niemiec, Włoch czy Holandii, ale też Chin czy USA.
Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu to lider rynku żywności dla niemowląt i dzieci w Polsce. Firmy produkuje mleka modyfikowane, kaszki mleczne, deserki, obiadki w słoiczkach oraz żywność dla konsumentów wymagających specjalnych diet. To jeden z największych zakładów w regionie - zatrudnia 730 osób. W oddziale tej firmy w Krotoszynie pracuje 90 osób. Produkty firmy sprzedawane są w krajach Europy, Azji, Ameryce Północnej i Środkowej.
Nutricia jest nie tylko jedną z najbardziej znanych opolskich firm, ale też organizacją odpowiedzialną społecznie. Jej działania skupiają się nie tylko na efektywności biznesowej i zadowoleniu klienta, ale też na takich obszarach jak bezpieczeństwo zdrowotne i jakość wyrobu, bezpieczna praca, dbałość o środowisko naturalne i pozytywny wpływ na społeczność lokalną.
Szczególnymi osiągnięciami opolski zakład – jak informowano na spotkaniu - może pochwalić się w dziedzinie zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom. Gwarantują go pracownikom systemy koncernowe "WISE" i "LockOut/TagOut". Pierwszy z systemów nakierowany jest na budowanie świadomości pod kątem BHP wśród załogi. Drugi system - na eliminowanie bezpośredniego zagrożenia w trakcie ingerencji w urządzenia, maszyny czy instalacje. Dzięki takiemu podejściu do aspektów bezpieczeństwa zakład Nutricia w Opolu notował już wieloletnią pracę bez zdarzeń wypadkowych.