Dobre praktyki wspierania regionalnych MŚP dostarczających produkty z oznaczeniami geograficznymi (ChoG) były tematem przewodnim IV Spotkania międzyregionalnego projektu #SMEOrigin, które tym razem odbyło się w mieście Savonlinna w Finlandii, w regionie słynącym z czystych jezior obfitych w ryby, takich jak malutkie sielawy (po fińsku Puruveden muikku) , będące dla Finów obok lasów, jezior i saun jednym z wyróżników Finlandii.
Partnerzy i eksperci z regionów partnerskich #SMEOrigin zaprezentowali ponad 10 już działających dobrych praktyk, gotowych do przeniesienia do innych regionów. Jedną z nich była, zaprezentowana przez Annę Bodzioch z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego marka regionalna Opolskiezesmakiem.
W kolejnych dniach i tygodniach będziemy się nimi dzielić jedną po drugiej, więc śledźcie uważnie profil #OCRG na facebook'u: https://www.facebook.com/opolskiecentrumrozwojugospodarki oraz profil projektu SMEOrigin: https://www.facebook.com/SMEOrigin
W skład opolskiej delegacji, która uczestniczyła w spotkaniach z partnerami i ekspertami regionalnym weszli Michał Wojczyszyn, zastępca dyrektora OCRG, Marcin Staniszewski z Działu Innowacji OCRG oraz Justyna Osiecka-Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego i dr Andrzej Drzewiecki z Uniwerstytetu Opolskiego.