Projekt SMEOrigin, to pionierska inicjatywa mająca na celu wspieranie produktów rolno-spożywczych z oznaczeniami geograficznymi (OG) w całej Europie.
Ogólnym celem projektu jest poprawa polityki rozwoju regionalnego i programów finansowania mających na celu zwiększenie konkurencyjności MŚP w sektorze spożywczym. Mówiąc dokładniej, projekt ma na celu promowanie produktów z oznaczeniem geograficznym w zaangażowanych regionach poprzez poprawę standardów jakości MŚP, wspieranie ich transformacji cyfrowej i promowanie autentyczności produktów.
W trakcie pierwszego semestru projektu partnerzy zorganizowali w hiszpańskiej Murcji spotkanie inauguracyjne z uczestnikami regionalnymi, w ramach którego odbyła się wizyta studyjna na polach ryżowych hiszpańskiej Calasparze oraz na Murcia Food Brokerage Event, na którym prezentowane były najnowsze technologie i innowacje zastosowane w sektorze rolno-spożywczym. Podczas kolejnych wydarzeń przedstawione zostały społecznościom lokalnym cele i założenia projektu. Spotkania te posłużyły jako platforma do zbadania lokalnych wyzwań i możliwości, zachęcając do dyskusji na temat możliwości rejestracji nowych wyrobów, systemów zachęt dla MŚP oraz tworzenia dynamicznych sieci biznesowych.
Natomiast od 4 do 7 września odbyło się drugie spotkanie międzyregionalne projektu SMEOrigin w Patras w Grecji. Wydarzenie było okazją do wymiany dobrych praktyk i oczekiwań każdego regionu partnerskiego, a także do odwiedzenia MŚP z regionu Patras wytwarzających wysokiej jakości produkty z oznaczeniami geograficznymi (ChNP, ChOG, OG, GTS), wina z regionu Achai, bottarga z zatoki Messelonghi i fetę z Kalavryta.
W ramach spotkania otwarte zostały międzyregionalne panele eksperckie przedstawicieli biznesu, nauki, samorządu oraz sektora społecznego na temat wyzwań, rozwoju i innowacji w MŚP z sektora spożywczego z regionów partnerskich projektu - Styrii (Austria), południowo-wschodniej Bułgarii, województwa opolskiego, północno-wschodniej Finlandii, zachodniej Grecji, Murcji (Hiszpania) i Nowej Akwitanii (Francja). Dyskusje będą kontynuowane online w trakcie dalszej realizacji projektu.
W wielu instrumentach polityki regionalnej produkty z oznaczeniami geograficznymi i sektor spożywczy są albo niedostatecznie reprezentowane, albo w ogóle nie są wymieniane. Partnerstwo będzie zatem dążyć, poprzez międzyregionalne uczenie się polityki oraz wymianę doświadczeń i dobrych praktyk, do poprawy odpowiednich polityk regionalnych i znalezienia programów mających na celu wspieranie sektora spożywczego. Ten międzyregionalny proces uczenia się będzie się odbywał w ramach wizyt studyjnych, wymiany dobrych praktyk i działań szkoleniowych. W planie projektu jest m.in. wizyta studyjna partnerów zagranicznych w woj. opolskim (w 2025 r.). Podczas projektu odbywać się będą również cykliczne spotkania regionalne: multilateralne i bilateralne z interesariuszami i ekspertami regionalnymi.
Partnerzy projektu:
Kontakt: Marcin Staniszewski – Koordynator projektu, m.staniszewski@ocrg.opolskie.pl, tel. +48 77 40 33 668 / +48 515 424 015.
Link do strony projektu: https://interregeurope.eu/smeorigin