Przejdź do sekcji:

Okazja do rozmów o branży spożywczej

Zobacz inne aktualności z katergorii:
Wydarzenie

Inteligentny przemysł 4.0, badania i rozwój czy kadry dla branży, nie tylko spożywczej – to tematy VI Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej, który odbył się w Opolu. Był on okazją do spotkań i rozmów  branży spożywczej i nie tylko.

Kongres odbył się 28 marca w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu. Podczas kongresu odbyły się też prezentacje dotyczące Nowego Jedwabnego Szlaku, wymagań rynku brytyjskiego dla eksportu polskiej żywności czy sieci innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Uczestnikami panelu poświęconego kadrom dla branży, który zorganizowało Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, byli członek zarządu Zakładów Produkcyjnych NUTRICIA w Opolu Andrzej Drosik;  koordynator ds. rozwoju zawodowego ANIMEX Foods w Opolu Tomasz Tymecki oraz dyrektor OCRG Roland Wrzeciono.

Dyrektor Andrzej Drosik, dopytywany o to, czy branża spożywcza ma obecnie problemy ze znalezieniem pracowników uznał, że w ostatnim czasie na pewno miał miejsce znaczny spadek bezrobocia. - Jest ono znacznie niższe, niż kilka lat temu, więc na rynku pracy jest znacznie mniej kandydatów na pracowników - mówił dyrektor Nutricii. - Z punktu widzenia mojej firmy, która ciągle poszukuje pracowników, co jest związane z rozwojem, zmiana polega na tym, że selekcjonujemy mniej kandydatów do pracy, niż robiliśmy to kilka lat temu - relacjonował. I dodał: - Generalnie jednak kandydaci są. Zwłaszcza, że Opole to miasto uniwersyteckie, w którym studia corocznie kończy kilka tysięcy osób. Problem polega na tym, by ich odpowiednio wyselekcjonować, zaoferować atrakcyjną pracę i zachęcić do pozostania.

Tomasz Tymecki z Animexu wyjaśniał z kolei, że każda firma branży spożywczej potrzebuje zarówno pracowników produkcyjnych, średniej i wyższej kadry zarządzającej, jak i kadry menadżerskiej czy technologów. – Trzeba pamiętać, że branża spożywcza to także dział techniczny, czego wielu młodych w ogóle nie bierze pod uwagę – wskazał. Zaznaczył przy tym, że choć faktycznie w ostatnich latach bezrobocie spada i osób do pracy jest mniej, a część z nich w dodatku wyjeżdża z Polski, to każdy zakład z jego branży „znajduje swój złoty środek na pozyskania kadr”. – Choć nie jest to łatwe, nasze firmy funkcjonują, więc kadra jest – podsumował.

Zdaniem dyrektora Zakładów Produkcyjnych Nutricia recept na skuteczne pozyskanie pracowników jest wiele, a wynagrodzenie nie jest jedynym magnesem, który przyciąga pracownika. - Duże znaczenie ma cały szereg działań związanych z budowaniem wizerunku firmy, tak by była ona rozpoznawalna na rynku, by ludzie chcieli w niej pracować i wierzyli, że przyniesie im to jakąś korzyść - tłumaczył zaznaczając, że proces ten wymaga czasu.

Andrzej Drosik przekonywał też, że pracowników trzeba zapewnić, iż firma ma perspektywy i rozwija się. Dobrze postrzegane są też dodatkowe pakiety - benefity, takie jak np. ubezpieczenie zdrowotne, zorganizowany czy refinansowany dojazd do pracy; karty pracownicze zapewniające różne formy spędzania wolnego czasu. - W przypadku mojej firmy tych benefitów jest wiele, trudno byłoby wymienić wszystkie. Mają one swoje znaczenie. Ale myślę, że najważniejsze jest przede wszystkim zapewnienie pracownikowi rozwoju i nakreślenie perspektywy. Przychodząc do firmy powinien wiedzieć, czego może się w niej spodziewać za rok czy pięć – tłumaczył dyrektor Nutricii.

Dyrektor OCRG wskazał natomiast w trakcie dyskusji działania podjęte przez samorząd województwa opolskiego, które służą łączeniu uczelni czy szkół - zwłaszcza zawodowych - z firmami; czy też łączeniu studentów i absolwentów różnych typów szkół z rynkiem pracy. Takich jak np. współrealizowany z Regionalnym Zespołem Placówek Wsparcia Edukacji w Opolu; Politechniką Opolską i miastem Opole projekt „Opolskie szkolnictwo zawodowe bliżej rynku pracy 2” czy jak Opolski Program Stażowy, w ramach którego na staże skierowanych zostało już około 600 osób. - Wiemy, że program ten jest bardzo skuteczny. W pierwszej jego edycji, w której wzięło udział ponad 400 osób, ok. 70 proc. z nich w ciągu 3 miesięcy od zakończenia znalazło zatrudnienie – wyliczał Roland Wrzeciono. - Dobra wiadomość jest taka, że trwa druga edycja Programu, a w ostatnich dniach zarząd województwa opolskiego podjął decyzję, by Program kontynuować.

Wrzeciono mówił także o powstających przy współpracy z firmami klasach patronackich czy uruchomionym w ostatnim czasie pilotażowym projekcie „Studia praktyczne - staż zawodowy” koordynowanym przez OCRG, który ma na celu połączenie opolskich firm ze studentami III roku kierunków takich jak mechanika i budowa maszyn oraz mechatronika Politechniki Opolskiej. Do chwili obecnej 8 studentów trafiło już do 6 opolskich firm.

- Doceniamy te działania, odczuwamy je. Myślę jednak, że ważnym czynnikiem w tych działaniach byłoby dotarcie także do rodziców. Tak naprawdę w momencie wyboru ścieżki zawodowej przez dzieci uczestniczą w tym również rodzice – podpowiedział Tomasz Tymecki.

Warto dodać, że według danych GUS w 2015 roku w woj. opolskim działało blisko tysiąc firm zajmujących się przetwórstwem artykułów spożywczych, a technologie rolno-spożywcze to jedna z kluczowych branż Opolszczyzny wpisana do Regionalnej Strategii Innowacji. Obok małych i średnich firm tej branży w regionie funkcjonują zakłady wielkich, światowych koncernów tej branży, takie jak Zott, Froneri (dawniej Nestle); Lesaffre; Mondelez; Nutricia czy Pasta Food Company. To u nas powstają serki Turka; jogurty Zotta; mąka Basia; piwo Namysłów czy lody Lion.

Więcej aktualności

Ważne
IMG_3976

Pożyczki na efektywność energetyczną z częściowym umorzeniem już dostępne

Informacja
Ważne
bh-bh-bh-dzialanie511

Kształcenie ustawiczne - data kolejnego naboru!

Informacja
Ważne
487508806_1225627146229356_4566498710810082151_n

Opolskie na światowych targach w Hanowerze

Informacja
Ważne
bh_bh-bh-dzialanie511

Lista rankingowa (nabór 10-14 marca 2025) – Działanie 5.11 „Kształcenie ustawiczne”

Informacja
Ważne
IMG_2693

Kompetencje przyszłości na rzecz rozwoju młodych ludzi

Informacja
Ważne
ee85b55b-df7d-47dd-9e8d-c3cb70a98143

Plan Działań Pomocy Technicznej Instytucji Pośredniczącej FEO 2021-2027 na 2025 rok

Informacja
Ważne
IMG_2576

Energetyczna przyszłość Polski i Europy – wyzwania, zagrożenia i innowacje

Forum
Ważne
mentoring (Post na Facebooka)(1)

Rekrutacja do Programu Mentoringu Biznesowego przedłużona do 31 marca!

Forum
Ważne
IMG_4513

Podsumowanie działań OCRG za 2024 rok i plany na przyszłość

Informacja
Ważne

Komunikat dot. zmian w Regulaminie rekrutacji i udzielania wsparcia z dnia 07.03.2025

Informacja
Ważne
IMG_1697

Zadbaj o swój biznes, skorzystaj z wiedzy ludzi sukcesu

Informacja
Ważne
Logo_FE_dla_Opolskiego_RGB-1

Zasady horyzontalne - warto wiedzieć!

Informacja
Ważne
bh_bh-dzialanie511

Lista rankingowa – Działanie 5.11 kształcenie ustawiczne

Nabór
Ważne
Targi Budowlane BUDMA w Poznaniu

Opolskie na BUDMIE – region stawia na rozwój i innowacje

Informacja
Ważne
foto strona

Twoja firma może być konkurencyjna

Informacja
Ważne
image2

Slodkie Targi w Niemczech

Informacja
Ważne
Grunt na medal_2025

XI edycja ogólnopolskiego konkursu „GRUNT NA MEDAL” 2025

Informacja
Ważne
podpisanie umowy

Prace naukowe dla biznesu

Informacja
Ważne
bh_baner

Konkurs grantowy na wyjazd na targi HANNOVER MESSE

Informacja
Ważne
dzialanie17

Rusza nabór na wsparcie dla IOB w zakresie profesjonalizacji usług

Informacja

Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.