Pokazy kulinarne w wykonaniu uczniów oleskich szkół, degustacja lokalnych smakołyków serwowanych przez producentów skupionych w Oleskim Koszyku, konkursy kulinarne – m.in. takie atrakcje czekały na uczestników OK Olesno Food Festival.
Impreza odbyła się w ostatni piątek i sobotę (17-18 czerwca) na Rynku w Oleśnie. Można było na niej podpatrzeć, jak pięknie ozdobić przyrządzone z lokalnych produktów potrawy, skosztować pysznego żurku, chlebów na zakwasie albo bez glutenu, świeżego masełka, swojskich wędlin a nawet pysznej śmietanówki – specjalności Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej (OSM) w Oleśnie.
Prezes Oleskiego Koszyka i OSM Olesno Wilhelm Beker mówił, że Olesno Food Festival zorganizowano po to, by promować lokalną żywność i jej producentów. – Chcemy pokazać naszym klientom, że jesteśmy, działamy, wprowadzamy nowości, a nasze produkty są lepsze, niż żywność kupowana w marketach – tłumaczył.
Wyjaśnił też, że konkursy i pokazy kulinarne dla młodzieży miały nauczyć gotować młodych właśnie z lokalnych produktów. – Tym bardziej, że często producentami tej żywności są rodzice czy znajomi tych młodych ludzi – dodał Beker.
Oleski Koszyk skupia obecnie 15 producentów. W jego ofercie znajduje się łącznie 30 produktów. – Oczywiście nie są to wszystkie specjały oferowane przez naszych producentów. Jest ich znacznie więcej, więc jest w czym wybierać – zaznaczył Beker podając, że np. OSM Olesno wytwarza ok. 30 specjałów, a w Oleskim Koszyku ma dwa z nich.
Beker dodał też, że zdrowa, lokalna, ekologiczna żywność w ostatnich latach cieszy się coraz większym powodzeniem i sięga po nią coraz więcej osób. Mówił także, że Opolszczyzna – gdzie jedną z wiodących branż jest branża spożywcza – słynąć powinna nie tylko z dużych marek tego sektora, ale też mniejszych, regionalnych producentów.
- Chwała tym dużym, że u nas są i działają. Ale gdyby policzyć pracowników zatrudnionych w małych firmach i produkty przez nie wytwarzane, to pewnie byłoby ich więcej, niż tych powstających w dużych firmach – uznał.
Współorganizatorem Festiwalu było Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki i działający przy OCRG Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct. Promowaliśmy w Oleśnie m.in. ofertę usługową dla biznesu oraz unijną dyrektywę dot. lokalnej i ekologicznej żywności.