Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Nowy zakład w opolskiej podstrefie WSSE

Przedsiębiorcy
06.07.2018

Zagroda Opolska zainwestowała blisko 8 mln zł w zakład na ul. Północnej w Opolu. Poza przetwórstwem mięsa, spółka planuje otworzyć sklep firmowy oraz niewielki bar na terenie opolskiej podstrefy WSSE.
To jeden z najmniejszych inwestorów przy ul. Północnej. Na liczącej 38 arów działce powstał zakład o powierzchni 1200 mkw. specjalizujący się w produkcji wędlin wieprzowych i z dziczyzny. 

- Zagroda Opolska to wyroby oparte na mięsie, pozbawione zamienników i wspomagaczy zatrzymujących wodę. Smakiem i składem nasze produkty są zbliżone do wyrobów domowych. Łączymy tradycyjne receptury wędliniarskie z mistrzostwem produkcji naszych masarzy. Jestem dumny, że udało nam się zrealizować marzenie o zakładzie w tym miejscu. Mam nadzieję, że ta inwestycja będzie się rozwijała - mówi Marian Płaczek, prezes spółki. 

Proces produkcji wędlin w Zagrodzie Opolskiej jest długi, ponieważ stosowana technologia pozwala wędlinom dojrzeć i przyjąć aromat przypraw. Spółka wykorzystuje receptury przywracające smak tradycyjnego wędzenia. Wśród wyrobów produkowanych przez Zagrodę Opolską są takie specjały jak comber z jelenia, czy kiełbasa toskańska z dziczyzny. 

- Jesteśmy w trakcie pozyskiwania technologii wytwarzania włoskich szynek prosciutto. Chcemy również produkować wyroby z takich zapomnianych mięs jak baranina i jagnięcina - dodał Marian Płaczek. 

Budowa zakładu trwała dwa lata. Jak podkreśla prezes spółki, inwestycja zaczynała jako start up, a wysokość pozyskanych dotacji okazała się mniejsza niż kwota przewidziana w kosztorysach. Dlatego niektóre inwestycje, jak np. wyposażenie kominów dojrzewających, musiały poczekać. Oprócz zakładu na terenie firmy ma powstać sklep oraz bar z domowym jedzeniem dla osób pracujących w firmach na terenie opolskiej podstrefy WSSE. 

Zagroda Opolska powstała 25 lat temu. Kamieniem milowym w działalności spółki było przejęcie w 2013 r. masarni w Gościejowicach koło Niemodlina. Firma zatrudnia 20 osób i jest kolejnym inwestorem z sektora spożywczego w WSSE.